top of page

Papája, milovaná i zavrhovaná



 

Papája a její využití v kuchyni

Velké sladké plody se těší nevídané oblibě a papája se proto pěstuje v tropické oblasti mnoha zemí. Vyhledávané jsou pro sladkou, šťavnatou dužinu, která je silná asi 4 cm silná a bývá různě zbarvená (žlutá, oranžová až do červena). Ovoce obsahuje enzym papain, který způsobuje, že plody poněkud zapáchají, na druhou stranu ve zralé formě jsou měkké, šťavnaté a chutí se podobající broskvím a melounům.

Plod papáji je oválná bobule s velkým semeníkem plným nejedlých černých kulatých semen. Přestože jsou semena nejedlá, lze je uplatnit jako koření připomínající pepř.

Ovoce je velmi zdravé, obsahují spoustu vitamínů a stopových prvků. Využívají se v kuchyni a dají se použít do sladkých i slaných jídel. Papája s limetkou je ve střední Americe častým předkrmem. Používá se do moučníků, podává se sýry, mořskými plody či masem a hodí se i k rybám a do omáček.


Zdravotní účinky papáji

Papája obsahuje spoustu vitamínů (A, B a C) a minerálů (draslík, vápník, železo či fosfor), stejně jako výše zmíněný enzym papain, který podporuje trávení. Toto ovoce má proto velmi kladný vliv na trávicí soustavu, ale pozitivně působí i na vitalitu buněk, zrak, pokožku anebo vlasy. Papája je kromě toho lehce stravitelná, neboť obsahuje spoustu jednoduchých sacharidů, které tělo nemusí štěpit. Navíc je i silně zásadotvorná, což je ve světě, v němž konzumujeme spoustu zakyselujících potravin, velmi důležité.

Pěstování papáji

Papáju můžete zkusit pěstovat i doma, jako pokojovou rostlinu. Pěstování není nijak složité, pokud dodržíte několik základních pravidel. Preventivně ošetřit půdu proti plísním ještě před vysetím semen a umístění misky na světlo, aby se podpořila klíčivost semen.

Pokud rostlina shazuje listy, reaguje tak pravděpodobně na přemokření nebo nedostatek světla. Po několika letech se můžeme dočkat prvních plodů papáji.



6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page